środa, 12 października 2016

Pyszna rolada jabłkowa

Nadmiar jabłek aż prosił się o wykorzystanie.
I jest -  pyszna, wilgotna i przede wszystkim szybka rolada jabłkowa.

Składniki :

  • 5-6 jabłek zależy od wielkości (tyle by zakryły całą blachę do pieczenia) 
  • 5 dużych jajek 
  • 1,5 cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • kawałeczek kostki masła
1. Wyłożyć dużą  blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
2.  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
3.  Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
4. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
5. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
6. Ciasto wyłożyć na jabłka. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.

Odwrócić upieczoną roladę tak by jabłka były na górze. Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Sciągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady. I gotowe.

Idealnie pasuje do podania przy kawie, herbacie do popołudniowych ploteczek.

Pozdrawiam :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz