niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki

Zwykle pierniczki robię 2-3 tyg. przed świętami - w tym roku zabrałko czasu.

Pierniczki wg kwestiasmaku.com :
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 10g (pół torebki przyprawy do pier
  • nika)
  • 1 łyżka masła
  • 1średnie jajko ( + 1 do posmarowania ) 
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekająć dodać kolejne suche składniki: cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i 1 jajko.
Dolewając stopniowo mleko zagniatać ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Dokładnie wyrobić aż będzie gładkie. 

Ciasto rozwałkować na placek o grubości max 1cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Smarować rozkłóconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odtępach do 3 cm. Piec w piekarniku  góra-dół bez termoobiegu nagrzanym do 180 stopni.
 Przez 10 min. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Lukier: 

3 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki letniej wody
sok z połowy cytryny 

Sposób przygotowania: 
Cukier puder przesiać 2 razy. Dodać wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Gdy masa jest za rzadka -  dodać cukru pudru. Gdy za gęsta - odrobinę wody lub soku z cytryny.

Polewamy lukrem pierniczki i dekorujemy. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz