poniedziałek, 12 grudnia 2016

Roladki drobiowe z żurawinowym musem oraz makaronem z pesto z rukoli i żurawiny


Moja propozycja na obiad. Na pewno zaskoczy bliskich. :)

Składniki

  • 4 łyżki żurawiny
  • 1 filet z kurczaka
  • Garść makaronu spaghetti
  • 2 garście rukoli
  • 1 małe jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół łyżki masła
  • olej do smażenia
  • odrobina oleju do podlania pesto
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 wykałaczka
  • 1 łyżka soku z cytryny


Dekoracja:
plasterek cytryny, kilka listków rukoli, żurawina


Sposób przygotowania
1. 4 łyżki żurawiny zalewamy wodą 1:1, odstawiamy.

2.Fileta z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy fileta na grubość ok 4-5 mm, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy aby smaki się przegryzły.

3.Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy rukolę. Dodajemy 1 łyżeczkę czosnku, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy rukola zmięknie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy 2 łyżki żurawiny i wszystko blendujemy. ( Tę czynność smażenia rukoli na maśle wykonujemy jeśli mamy blender ręczny.) Jeśli mamy blender z kielichem czynność smażenia możemy pominąć. Jeśli pesto jest zbyt gęste rozcieńczamy odrobiną oleju.

4.Resztę żurawiny blendujemy lub mocno rozdrabniamy. Na filecie układamy wzdłuż pozostałą część żurawiny (zblendowanej) . Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na małym ogniu.

5.Kiedy filet jest prawie gotowy, przygotowujemy garstkę makaronu wg instrukcji na opakowaniu.

6.Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy łyżeczkę czosnku i połowę naszego pesto lub całość. Wszystko mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Życzę smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz