niedziela, 29 stycznia 2017

Makaron w sosie ziołowym

Znacie czubrycę zieloną? Ja ostatnio zakochałam się w smaku i aromacie jaki nadaje potrawom.

" Czubryca jest ziołem o drobnych jasno-zielonych listkach wystepująca na Bałkanach, choć biologicznie jest zbliżona do naszego cząbru ogrodowego to jednak o całkowicie innym smaku i zapachu."  Jest również czubryca czerwona - nigdzie nie mogę jej znaleźć w moim mieście, a szkoda.

Na kolację poleca się szybki w przygotowaniu makaron, bardzo aromatyczny.


Składniki:
1 szklanka makaronu penne
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
Szynka drobiowa lub kurczak
4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, czubryca zielona
posiekana pietruszka
3 łyżki śmietany
2 łyżki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W tym czasie kroimy cebulkę w drobniutką kostkę, Szynkę w nieco większą. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy szynkę, pomidorki i mieszamy. Przyprawiamy czubrycą, częścią posiekanej natki pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy z patelni zacznie wydobywać się cudowny aromat dodajemy śmietanę. Mieszamy.
5. Makaron odcedzamy i bez hartowania dodajemy na patelnię. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i posypujemy żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe. Posypujemy pietruszką.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz