czwartek, 2 lutego 2017

Chińszczyzna z kurczakiem

Lubię próbować nowych rzeczy. Zwykle "chińszczyznę" robiłam z ryżem.
W tym wydaniu użyłam po raz pierwszy makaronu ryżowego - super sprawa.

Składniki na 2 porcje:
0,5 opakowanie makaronu ryżowego
1 filet piersi kurczaka
Sos sojowy
1 ząbek czosnku
1 cebula dymka
Kolendra, pieprz
 Chińska mieszanka warzywna


Sposób przygotowania:

1. Fileta kroimy w kostkę lub paski. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki sosu sojowego oraz szczyptę kolendry młotkowanej z pieprzem(marynata). Mieszamy marynatę z pokrojonym filetem i odstawiamy do przegryzienia się smaków.

2. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną drobno dymkę oraz czosnek, następnie  chińską mieszankę warzywną - ilość dowolna.
U mnie to ok 4 garści.  Smażymy do miękkości warzyw.
3. Osobno smażymy kurczaka. I dodajemy do warzyw. Podlewamy odrobiną sosu sojowego ( 1-2 łyżki).
4. Przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
5. Makaron wrzucamy do warzyw z kurczakiem, mieszamy wszystko i gotowe. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.


Jeśli wcześniej zamarynujemy kurczaka możemy usmażyć go w pierwszej kolejności,następnie dodać do niego warzywa i makaron ryżowy. Wtedy nasze danie będzie 1 lub dwu garnkowe. W zależności czy nasz makaron będzie błyskawiczny czy nie.  Mój nie był.

Pozdrawiam :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz