piątek, 9 grudnia 2016

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Jutro czeka mnie baaardzo długi dzień na uczelni. Dlatego też dzień wcześniej przygotowuję sobie posiłki. Jednym z nich jest sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą. Sycąca, smaczna. :)
Nadaje się również na wiele innych okoliczności.
Szybka w przygotowaniu i łatwa. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje Nam ugotowanie ryżu.

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu długiego, białego
  • Pół puszki kukurydzy
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • Plasterek cytryny
  • Posiekana pietruszka ( jeśli ktoś lubi) 
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu 

Sposób przygotowania: 

1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem i skrapiamy plasterkiem cytryny. Odstawiamy.
3. Kukurydzę również odsączamy i wsypujemy do naczynia. 
4. Pietruszkę siekamy i dodajemy do kukurydzy. 
5. Ugotowany ryż odstawiamy, aby przestygł. Następnie dodajemy do kukurydzy z pietruszką, dodajemy tuńczyka i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez. (Ostrożnie z solą - majonez jest słony). Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz