Moja propozycja na obiad. Na pewno zaskoczy bliskich. :)
Składniki
- 4 łyżki żurawiny
- 1 filet z kurczaka
- Garść makaronu spaghetti
- 2 garście rukoli
- 1 małe jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżki masła
- olej do smażenia
- odrobina oleju do podlania pesto
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 wykałaczka
- 1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
plasterek cytryny, kilka listków rukoli, żurawina
Sposób przygotowania
1. 4 łyżki żurawiny zalewamy wodą 1:1, odstawiamy.
2.Fileta z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy fileta na grubość ok 4-5 mm, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy aby smaki się przegryzły.
3.Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy rukolę. Dodajemy 1 łyżeczkę czosnku, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy rukola zmięknie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy 2 łyżki żurawiny i wszystko blendujemy. ( Tę czynność smażenia rukoli na maśle wykonujemy jeśli mamy blender ręczny.) Jeśli mamy blender z kielichem czynność smażenia możemy pominąć. Jeśli pesto jest zbyt gęste rozcieńczamy odrobiną oleju.
4.Resztę żurawiny blendujemy lub mocno rozdrabniamy. Na filecie układamy wzdłuż pozostałą część żurawiny (zblendowanej) . Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na małym ogniu.
5.Kiedy filet jest prawie gotowy, przygotowujemy garstkę makaronu wg instrukcji na opakowaniu.
6.Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy łyżeczkę czosnku i połowę naszego pesto lub całość. Wszystko mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz