Pierniczki wg kwestiasmaku.com :
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g (pół torebki przyprawy do pier
- nika)
- 1 łyżka masła
- 1średnie jajko ( + 1 do posmarowania )
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekająć dodać kolejne suche składniki: cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i 1 jajko.
Dolewając stopniowo mleko zagniatać ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Dokładnie wyrobić aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości max 1cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Smarować rozkłóconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odtępach do 3 cm. Piec w piekarniku góra-dół bez termoobiegu nagrzanym do 180 stopni.
Przez 10 min. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Lukier:
3 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki letniej wody
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiać 2 razy. Dodać wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Gdy masa jest za rzadka - dodać cukru pudru. Gdy za gęsta - odrobinę wody lub soku z cytryny.
Polewamy lukrem pierniczki i dekorujemy. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz