Szakszuka czyli jajka w pomidorach. Samo słowo oznacza " bałagan " .
Idealne, syte śniadanie czy kolacja dla zapracowanych. Wtedy warto dodać element mięsny.
Składniki dla 1 osoby:
1 jajo
pół dużego pomidora
ząbek czosnku
mała cebulka
sól, pieprz, bazylia
olej
Sposób przygotowania:
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. W tym czasie sparzamy pomidora i obieramy go ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku.
Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gdy sos wytworzony z pomidora się zredukuje, wbijamy jajko. Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu do ścięcia się białka. Danie gotowe. :)
Swoją szakszukę posypałam pietruszką i porem. Do tego pokroiłam bułkę kajzerkę i upiekłam w tosterze. Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz