piątek, 13 stycznia 2017

Brukselka w bułce tartej

Witam wszystkich!
Dawno mnie tutaj nie było.. No cóż, sesja zbliża się coraz większymi krokami - to rozumie się samo przez się. Mało czasu na wszystko.. Ale znalazłam chwilę na eksperyment z brukselką.
Zwykle nie byłam do niej przekonana, że gorzka, że brzydko pachnie.. I od tego momentu zmieniam całkowicie zdanie o tym wdzięcznym, pełnym witamin warzywie. 


Składniki: 

  • 40 dag brukselki 
  • 2 łyżki masła
  • 8 łyżek bułki tartej
  • szczypta soli i cukru

Sposób przygotowania: 

1. Brukselkę moczymy w zimnej wodzie przez 20 min. Następnie myjemy ją dokładnie i ewentualnie obieramy z zewnętrznych liści. 

2. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru. Gotujemy 5-7 min. od ponownego zagotowania się wody.

3. W tym czasie wsypujemy bułkę tartą na suchą patelnię do momentu aż będzie brązowa ( uwaga, aby jej nie przypalić!) Przekładamy do osobnego naczynia.

4. Brukselkę odcedzamy. Na patelnię dodajemy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy brukselkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy delikatnie do połączenia się jej z masłem.

Zjadamy na ciepło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz