Dawno mnie tutaj nie było.. No cóż, sesja zbliża się coraz większymi krokami - to rozumie się samo przez się. Mało czasu na wszystko.. Ale znalazłam chwilę na eksperyment z brukselką.
Zwykle nie byłam do niej przekonana, że gorzka, że brzydko pachnie.. I od tego momentu zmieniam całkowicie zdanie o tym wdzięcznym, pełnym witamin warzywie.
Składniki:
- 40 dag brukselki
- 2 łyżki masła
- 8 łyżek bułki tartej
- szczypta soli i cukru
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę moczymy w zimnej wodzie przez 20 min. Następnie myjemy ją dokładnie i ewentualnie obieramy z zewnętrznych liści.
2. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru. Gotujemy 5-7 min. od ponownego zagotowania się wody.
3. W tym czasie wsypujemy bułkę tartą na suchą patelnię do momentu aż będzie brązowa ( uwaga, aby jej nie przypalić!) Przekładamy do osobnego naczynia.
4. Brukselkę odcedzamy. Na patelnię dodajemy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy brukselkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy delikatnie do połączenia się jej z masłem.
Zjadamy na ciepło.
2. Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru. Gotujemy 5-7 min. od ponownego zagotowania się wody.
3. W tym czasie wsypujemy bułkę tartą na suchą patelnię do momentu aż będzie brązowa ( uwaga, aby jej nie przypalić!) Przekładamy do osobnego naczynia.
4. Brukselkę odcedzamy. Na patelnię dodajemy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy brukselkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy delikatnie do połączenia się jej z masłem.
Zjadamy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz