Składniki:
- 500 ml bulionu
- 1 główka czosnku
- pół średniej cebuli
- pół łyżeczki startego imbiru ( można pominąć)
- 3 kromki chleba
- 1 serek topiony (dowolny)
- 1 łyżka masła
- odrobina oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Kromki chleba kroimy w kostkę, 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy czosnek i chleb. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi (ok. 1,5-2 łyżeczki). Smażymy na małym ogniu aż chleb będzie chrupiący i rumiany.
2. W tym czasie ścieramy czosnek na tarce, kawałeczek imbiru również. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
3. Grzanki przekładamy do osobnego naczynia, nie przykrywamy ich. Na tę samą patelnię pozbawioną okruszków wrzucamy łyżkę masła, cebulę i czosnek z imbirem 2 min przed końcem smażenia. Przypalony czosnek oddaje goryczkę, dlatego należy uważać.
4. Zagotowujemy bulion, dodajemy cebulę z czosnkiem i imbirem, wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia się serka. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.
Mam nadzieję, że komuś ten przepis przypadnie go gustu. :)
Grzanki można zastąpić ziemniakami - zupa będzie bardziej sycąca.
Polecam zblendowanie zupy.
Polecam zblendowanie zupy.
Czosnkowej zupy jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń