Chciałoby się już wiosny, wszystkich nowalijek, słoneczka i kwitnących kwiatów.
Dziś wszystko robię "na szybko", obiad także. Wiosenny omlecik z serem. Nie dałam rady zjeść całego, ale to co zostało odgrzeję sobie w opiekaczu - super alternatywa, smak wyborny. Polecam. :)
Składniki:
Omlet:
3 jajka
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, papryka ostra
Nadzienie:
2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
2 łyżki startego żółtego sera
kilka plastrów pomidora
2 łyżeczki pokrojonej w kosteczkę cebuli
1 łyżka koperku ( uwielbiam koperek )
odrobina pietruszki do posypania
Smażenie:
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Jajka rozkłócamy z łyżką śmietany, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub ulubionymi przyprawami.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę również. Ser ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w plastry.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy szynkę z cebulą i podsmażamy chwilę.
- Następnie wlewamy masę na omlet, gdy brzegi zaczynają się ścinać układamy na masie plastry pomidora, posypujemy koperkiem. Kiedy omlet od spodu jest już ścięty posypujemy połowę serem i przykrywamy omletem.
- jeśli nie chcecie złożonego omleta, można go przewrócić na drugą stronę i na sam koniec posypać żółtym serem
Życzę smacznego :)
Pysznie wygląda. Idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam - był pyszny. �� Na śniadanie, na obiad. W omlecie fajne jest to że jest uniwersalny ��
OdpowiedzUsuń