wtorek, 17 stycznia 2017

Wiosenny omlet

Za oknem biel, zimno, śnieg cały czas przyozdabia dachy każdego z domów.
Chciałoby się już wiosny, wszystkich nowalijek, słoneczka i kwitnących kwiatów.
Dziś wszystko robię "na szybko", obiad także. Wiosenny omlecik z serem. Nie dałam rady zjeść całego, ale to co zostało odgrzeję sobie w opiekaczu - super alternatywa, smak wyborny. Polecam. :)


Składniki:
Omlet: 
3 jajka
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, papryka ostra
Nadzienie: 
2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
2 łyżki startego żółtego sera
kilka plastrów pomidora
2 łyżeczki pokrojonej w kosteczkę cebuli
1 łyżka koperku ( uwielbiam koperek )
odrobina pietruszki do posypania
Smażenie:
1 łyżka masła


Sposób przygotowania: 

  1. Jajka rozkłócamy z łyżką śmietany,  Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub ulubionymi przyprawami. 
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę również. Ser ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w plastry. 
  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy szynkę z cebulą i podsmażamy chwilę. 
  4. Następnie wlewamy masę na omlet, gdy brzegi zaczynają się ścinać układamy na masie plastry pomidora, posypujemy koperkiem.  Kiedy omlet od spodu jest już ścięty posypujemy połowę serem i przykrywamy omletem. 



  • jeśli nie chcecie złożonego omleta, można go przewrócić na drugą stronę i na sam koniec posypać żółtym serem
Życzę smacznego :)






2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Idealny na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam - był pyszny. �� Na śniadanie, na obiad. W omlecie fajne jest to że jest uniwersalny ��

    OdpowiedzUsuń