środa, 18 stycznia 2017

Omlet z owocami i cukrem pudrem

Faza na omlety ciągle trwa. Dziś mój ulubiony - na słodko. Takie śniadania najbarrdziej lubię. <3



Omlet: 
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru pudru lub inny słodzik 
szczypta soli 
masło lub olej kokosowy

Sposób przygotowania: 

1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli.
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie mąkę i łyżeczkę cukru. Miksujemy na mniejszych obrotach,
4. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wylewamy masę na omlet. 
5. Smażymy na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany przekładamy na drugą stronę.


Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy owocami.
Można posmarować dżemem, kremem, masłem orzechowym - inwencja twórcza dowolna. :) 

Pozdrawiam 






1 komentarz: