Dziś przygotowałam również domową jarzynkę, wegetę, bulionetkę warzywną. Nazwać można różnie, podpisałam "wegeta" aby każdy w moim domu wiedział co to takiego.
Teraz zupę ugotuję znacznie szybciej, nadaje się również do przygotowywania sosów.
Składniki:
3 spore marchewki (ok 500-600g)
4 średnie pietruszki ( (0,5kg)
2 duże cebule
1 duży por (cały)
1 duży seler
Pęczek pietruszki
Pęczek koperku
2 ząbki czosnku (duże)
12-13 łyżek soli
Sposób przygotowania:
Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Por, natkę, koper dokładnie myjemy.
Wszystko ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( oprócz natki i kopru ).
Jeśli masz maszynkę - czas przygotowania o wiele się skróci.
Gdy wszystko mamy już starte dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek oraz wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki z nakrętkami.
Mieszamy jeszcze raz wegetę. Przekładamy wegetę do słoików i gotowe.
Sól konserwuje nam słoiki. Mogą stać do roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz