Składniki:
50g popcornu (ziarna kukurydzy)
40g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
5 łyżek cukru brązowego (może być biały)
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Popcorn przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wsypuję ziarna na rozgrzany tłuszcz z łyżeczką soli i czekam na gotowy popcorn.
2. W osobnym naczyniu rozpuszczam masło, wsypuję cukier, miód i mieszam do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszając od czasu do czasu czekam aż nasz karmel zbrązowieje, dodaję 1 łyżeczkę sody i mieszam.
3. Mieszam z gotowym popcornem i przekładam na papier do pieczenia. Rozkładam równomiernie łyżką i odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygnie rozkruszam popcorn gdy zbyt bardzo się pozlepiał.
UWAGA! Temperatura karmelu osiąga temperaturę do nawet 160 stopni. Nie poparz się!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz