niedziela, 29 stycznia 2017

Karmelowy popcorn bez pieczenia

Gdy napada mnie ochota na coś słodko-słonego wybieram karmelowy popcorn - ale tylko od czasu do czasu. :)


Składniki:
50g popcornu (ziarna kukurydzy) 
40g masła 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
5 łyżek cukru brązowego (może być biały)
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania: 
1. Popcorn przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Wsypuję ziarna na rozgrzany tłuszcz  z łyżeczką soli  i czekam na gotowy popcorn. 
2. W osobnym naczyniu rozpuszczam masło, wsypuję cukier, miód i mieszam do rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszając od czasu do czasu czekam aż nasz karmel zbrązowieje, dodaję 1 łyżeczkę sody i mieszam.
3. Mieszam z gotowym popcornem i przekładam na papier do pieczenia. Rozkładam równomiernie łyżką i odstawiam do wystygnięcia. Gdy wystygnie rozkruszam popcorn gdy zbyt bardzo się pozlepiał.


UWAGA! Temperatura karmelu osiąga temperaturę do nawet 160 stopni.  Nie poparz się! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz