niedziela, 5 lutego 2017

Domowe mleczko zagęszczone słodzone

Domowe mleczko które jest pyszne samo w sobie oraz idealnie pasuje do kawy, deserów.

Składniki: 
625 ml mleka (2,5 szklanki)
1,5 szklanki cukru 
3 łyżki masła

Sposób przygotowania: 

Na patelnię lub do garnka wlewamy mleko z cukrem i pozostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok 40-50min. Następnie zwiększamy ogień i przez ok 25 min do 30 min smażymy (do zgęstnienia mleka), co chwilę mieszając by mleko nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy 3 łyżki masła i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do wyparzonego i wysuszonego słoiczka i studzimy. Trzymamy w lodówce.

Można dodać do masy kakao - utworzymy wtedy mleczko kakaowe lub orzeszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz