niedziela, 5 lutego 2017

Jajka faszerowane na ciepło

Małymi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiadomo, że w tym czasie królują jajka. Jajka faszerowane na zimno, na słodko, sałatki jajeczne, pisanki, jajka z majonezem. Z jajek można przygotować mnóstwo wariacji kulinarnych.

Dziś jajka faszerowane na ciepło - moje ulubione. Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Polecam wypróbować, jeśli jeszcze takich nie robiliście. :)


 U mnie 2 propozycje farszu. Danie również idealnie sprawdza się na co dzień.

PORCJA DLA 1 OSOBY :
2 jajka
majonez
sól, pieprz, szczypiorek, 1 rzodkiewka
1 łyżka majonezu
Farsz 1 : same jajka ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Farsz 2: jajka z kiełbaską i szczypiorkiem
Bułka tarta do panierki, olej do smażenia

Sposób przygotowania

1.Jajka wsadzamy do gotującej się wody. Gotujemy od ponownego wrzenia 6-7 minut. Studzimy.

2.Po ostudzeniu kroimy jajka na pół - najlepiej nożem ząbkowanym, uważając by nie uszkodzić przy tym skorupek.

3.Delikatnie wyciągamy jajka ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na 2 miseczki. Farsz 1 : Dodajemy pokrojoną drobno rzodkiewkę, szczypiorek. Farsz 2: Dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę kiełbaskę (kruchą, salami lub ulubioną ) i szczypiorek.

4.Farsz układamy w skorupkach wyrównują. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu do rumianego koloru. :)

Majonez można zastąpić śmietaną.



2 komentarze:

  1. Kocham takie jajka! Idealne na wielkanoc.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobne i bardzo mi smakowały!:)

    OdpowiedzUsuń