niedziela, 5 lutego 2017

Omletowa rolada z bananem

Dziś ostatni dzień wolnego, dlatego nadrabiam zaległości w dodawaniu wpisów ( kilka na raz ). :)
Życzę Wszystkim miłej i ciepłej niedzieli.  :) 


Składniki
Omlet: 2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru pudru lub inny słodzik 
szczypta soli 
masło lub olej kokosowy

Sos jagodowy: pół szklanki świeżych lub mrożonych jagód, opcjonalnie pół łyżeczki cukru

1 kiwi 
1 banan


Sposób przygotowania

1.Białka oddzielamy od żółtek. 
2.Białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli.
 3.Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie mąkę i łyżeczkę cukru. Miksujemy na mniejszych obrotach, 
4.Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i wylewamy masę na omlet.
 5.Smażymy na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany przekładamy na drugą stronę.
 6. Banana podsmażamy na 2 łyżkach masła.
 7. Jagody blendujemy, rozdrabniamy widelcem. (+ pół łyżeczki cukru) 
8. Kiwi kroimy w plastry. 
9. Na omlet układamy banan i zwijamy w rulon. Można podpiąć wykałaczką. 
10. Polewamy sosem jagodowym, układamy kiwi.









3 komentarze:

  1. Kocham takie potrawy na lekką kolację. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie omlety - szczególnie mile widzine na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastrzyk energetyczny na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń