niedziela, 5 lutego 2017

Podpłomykowa "pizza"

Danie idealne dla studenta. Szybka, smaczna, prosta i przede wszystkim tania "pizza". :)


Składniki:

  • Ciasto: 5 łyżek mąki, 3-4 łyżki wody ( jeśli ciasto jest za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dodać mąki) + szczypta soli, pieprzu i oregano 
  • Dodatki: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( użyłam domowego, który jest rzadki, kupny polecam rozrobić z odrobiną wody) + odrobina czosnku granulowanego 
  • 3 łyżki startego żółtego sera lub 3-4 plastry 
  • Pół kiełbasy myśliwskiej obranej ze skóry lub 3 plastry szynki
  • Parę krążków cebuli

Sposób przygotowania

1.Składniki na ciasto mieszamy i rozwałkowujemy na cienki placek ( wielkości patelni)

2.Koncentrat mieszamy z czosnkiem, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach , kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki

3.Kiełbaskę można podsmażyć z cebulą na kropelce oleju. Czynność niekonieczna.

4.Na SUCHEJ patelni układamy nasz placek i smażymy. Kiedy zaczną pojawiać się małe "bąbelki" odwracamy placek i smarujemy go koncentratem. Układamy część sera, kiełbasę, cebulę i posypujemy resztą sera.

5.Patelnię przykrywamy pokrywką. Gdy ma dziurki - zasłonić ściereczką. Smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera i przyrumienienia się dołu. Ok 3-5 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz