Składniki:
- Ciasto: 5 łyżek mąki, 3-4 łyżki wody ( jeśli ciasto jest za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dodać mąki) + szczypta soli, pieprzu i oregano
- Dodatki: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( użyłam domowego, który jest rzadki, kupny polecam rozrobić z odrobiną wody) + odrobina czosnku granulowanego
- 3 łyżki startego żółtego sera lub 3-4 plastry
- Pół kiełbasy myśliwskiej obranej ze skóry lub 3 plastry szynki
- Parę krążków cebuli
Sposób przygotowania
1.Składniki na ciasto mieszamy i rozwałkowujemy na cienki placek ( wielkości patelni)
2.Koncentrat mieszamy z czosnkiem, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach , kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki
3.Kiełbaskę można podsmażyć z cebulą na kropelce oleju. Czynność niekonieczna.
4.Na SUCHEJ patelni układamy nasz placek i smażymy. Kiedy zaczną pojawiać się małe "bąbelki" odwracamy placek i smarujemy go koncentratem. Układamy część sera, kiełbasę, cebulę i posypujemy resztą sera.
5.Patelnię przykrywamy pokrywką. Gdy ma dziurki - zasłonić ściereczką. Smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera i przyrumienienia się dołu. Ok 3-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz