wtorek, 14 lutego 2017

Kotlet de volaille

Na pyszny obiad kotlet de volaille, ziemniaczki z koperkiem i surówka. Pyycha :)

Przyjemnych Walentynek. :)




Składniki
4 piersi z kurczaka
4 słupki masła
Pęczek koperku lub pietruszki
4 małe lub 2 duże ząbki czosnku
Sól, pieprz
Bułka tarta
2 jaja
olej rzepakowy do smażenia



Sposób przygotowania
1.Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół tworząc tzw. "motylki". Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry. Solimy i pieprzymy z obu stron.
2.Koperek drobno siekamy. Przygotowujemy 4 słupki masła. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
3.Na filecie układamy czosnek, masło i koperek. Zawijamy szczelnie. Obtaczamy w jajku i bułce raz lub podwójnie. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Smażenie zajmuje ok.10 min - w zależności od wielkości fileta. Usmażone odsączamy na papierze i podajemy na talerz.
4.Podajemy z ziemniakami i surówką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz