Od dawna chciałam spróbować fasolowych muffinek. W planach mam jeszcze wykorzystanie białej fasoli. Niskokaloryczne, zdrowe, wilgotne w środku. W ogóle nie czuć, że są z fasoli! :)
Dobre dla osób nietolerujących glutenu.
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
6 łyżek miodu lub innego słodzika
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
2 jaja
Dodatki: rodzynki, orzeszki
Sposób przygotowania
1.
Fasolę odsączamy i płuczemy dokładnie, obficie zimną wodą. Pozostawiamy na parę minut do odsączenia.
2.
Następnie wkładamy fasolę do naczynia i wbijamy dwa jajka. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód. Można spróbować masy czy jest wystarczająco dla nas słodka. Dodajemy przyprawy,kakao i miksujemy wszystko dokładnie.
3.
Formę do babeczek lub papilotki smarujemy margaryną lub olejem kokosowym. Wylewamy masę do połowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, opcja góra-dół. Do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz