Początek tygodnia zaczął się bardzo ładnie. Pogoda zaczyna nas rozpieszczać - i bardzo dobrze!
Dziś obiad w ekspresowym tempie: marchewkowe placki ze śmietaną.
Marchewki były pyszne, słodkie, chrupiące, kupione w zaprzyjaźnionym warzywniaku. :)
Składniki na 6 placków:
2 średniej wielkości marchewki
1 mała cebulka
sól, pieprz do smaku
1 jajo
3 łyżki z górką bułki tartej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy. Marchew myjemy. Cebulę z marchewką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Dodajemy sól i pieprz, jajo i bułkę tartą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
4. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz