poniedziałek, 27 lutego 2017

Marchewkowe placki

Dzień dobry w ostatni poniedziałek lutego :)
Początek tygodnia zaczął się bardzo ładnie. Pogoda zaczyna nas rozpieszczać -  i bardzo dobrze!
Dziś obiad w ekspresowym tempie: marchewkowe placki ze śmietaną.
Marchewki były pyszne, słodkie, chrupiące, kupione w zaprzyjaźnionym warzywniaku. :)


Składniki na 6 placków:

2 średniej wielkości marchewki
1 mała cebulka
sól, pieprz do smaku
1 jajo
3 łyżki z górką bułki tartej
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Warzywa obieramy. Marchew myjemy. Cebulę z marchewką ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Dodajemy sól i pieprz, jajo i bułkę tartą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.

4. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz