środa, 1 marca 2017

Pankejki z ricotty o smaku straciatella

Na stronie przyślijprzepis.pl trwa konkurs. Moje danie które przygotowałam z zestawu ricotta + mąka + czekolada i jeden składnik dodatkowy. :)


Składniki
A. Składniki podstawowe z zestawu:
- 1 opakowanie ricotty (250g)
- 2 łyżki mąki
- 4 kostki czekolady (gorzkiej)

B. Składnik podstawowy dodatkowy
- 1 jajo

C. Składniki robocze:
- 2 łyżki cukru
- 3 krople aromatu waniliowego
- olej do smażenia

D. Dekoracja:
-wiórki kokosowe


Sposób przygotowania

1.2 kostki czekolady ścieramy lub kroimy na małe kawałeczki. Ricottę miksujemy z jajkiem i aromatem waniliowym.

2.Następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Dodajemy pokrojoną/pokruszoną czekoladę. Mieszamy.

3.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok 1 łyżki) i smażymy pankejki z obu stron na rumiano.

4.Dwie kostki czekolady rozpuszczamy ( w kąpieli wodnej lub mikrofali) i smarujemy nią nasze gotowe pankejki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Post dodany więc lecę przygotowywać obiad. Dziś ogórkowa, a co Wy pysznego dziś serwujecie? 
Pozdrawiam :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz