czwartek, 27 kwietnia 2017

Domowe mleko kokosowe

Mleka roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Przygotowanie takiego mleka jest banalnie proste, zdrowsze ( nie zawiera konserwantów, sztucznych słodzików ) i przede wszystkim tańsze.


Składniki:
100g wiórków kokosowych niesiarkowanych (szklanka)
4 szklanki wody 
+ 1-2 dodatkowe 


Sposób przygotowania: 

Wiórki zalewamy ciepłą wodą ( nie wrzącą!) i odstawiamy. Najlepiej na noc. Może być 30-60 min jeśli komuś się śpieszy.   Następnie blendujemy wszystko dokładnie i przelewamy przez sitko. Pozostałe wiórki ponownie zalewamy ciepłą wodą ( 1 szkl-2) i miksujemy jeszcze raz. Ponownie przelewamy płyn przez sitko i wyciskamy wiórki najmocniej jak potrafimy. Można to zrobić przez gazę lub woreczek. Wychodzi ok. 1l mleka kokosowego. Prawda, że proste ?  To do dzieła! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz