środa, 26 kwietnia 2017

Mrożone batony z ryżu ekspandowanego z bakaliami i nasionami chia (zimne desery)

Dzień dobry wszystkim kulinarnym freakom :)
Dawno mnie tutaj nie było, czego bardzo żałuję.  Zimowa chandra, brak motywacji, mobilizacji, ale z wiosną to się zmieni. Co prawda mam coraz mniej czasu na gotowanie i wymyślanie przepisów, wielkimi krokami zbliża się sesja, ale mam nadzieję, że dam radę zaglądać tutaj i publikować przepisy systematycznie. Trochę się zmieniło, staram się zwracać większą uwagę na to co jem, co kupuję. Ale nie dajmy się zwariować -  wszystko jest dla ludzi. Najważniejsze jest to, by nie zatracić umiaru.


Przedstawiam mrożone batony z ryżu ekspandowanego z bakaliami i nasionami chia  (2.zimne desery) 

Składniki: 

 - szklanka ryżu ekspandowanego
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- garść orzechów
- łyżka nasion chia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
- 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania: 

Wybrane, dowolne naczynie papierem do pieczenia.  Orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przelać do wyłożonego papierem naczynia.  Wstawić do zamrażarki na godzinę.
Po godzinie pokroić w prostokąty i szybko zajadać. Batony można przechowywać w lodówce.







Potrawa zgłoszona do konkursu o książkę: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html 
LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz