poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa czosnkowa z grzankami

Aksamitna zupa szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Składniki:

  • 500 ml bulionu 
  • 1 główka czosnku
  • pół średniej cebuli
  • pół łyżeczki startego imbiru ( można pominąć)
  • 3 kromki chleba
  • 1 serek topiony (dowolny)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oleju 
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: 

1. Kromki chleba kroimy w kostkę, 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy czosnek i chleb. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi (ok. 1,5-2 łyżeczki).  Smażymy na małym ogniu aż chleb będzie chrupiący i rumiany.

2. W tym czasie ścieramy czosnek na tarce, kawałeczek imbiru również. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. 

3. Grzanki przekładamy do osobnego naczynia, nie przykrywamy ich.  Na tę samą patelnię pozbawioną okruszków wrzucamy łyżkę masła, cebulę i czosnek z imbirem 2 min przed końcem smażenia. Przypalony czosnek oddaje goryczkę, dlatego należy uważać. 

4. Zagotowujemy bulion, dodajemy cebulę z czosnkiem i imbirem, wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i mieszamy do rozpuszczenia się serka. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.


Mam nadzieję, że komuś ten przepis przypadnie go gustu. :) 
Grzanki można zastąpić ziemniakami -  zupa będzie bardziej sycąca.
Polecam zblendowanie zupy. 

Pozdrawiam :-)

2 komentarze:

  1. Czosnkowej zupy jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń