A więc zapotrzebowanie na żelazo i szereg różnych, innych witamin się zwiększa.
Zarówno burak jak i natka pietruszki mają wiele zastosowań i właściwości zdrowotnych.
Buraki są dobre na nadciśnienie, niedokrwistość (anemia) czy na wątrobę.
" Łyżeczka natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. Zawiera bowiem najważniejsze minerały (wapń, magnez, żelazo, potas) oraz witaminy (A, C, PP, kwas foliowy), i to w dużych ilościach. "
Potrzebujemy:
1 dużego buraka ( podłużne są o wiele lepsze)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki natki pietruszki
Sól, pieprz wg uznania
Gotujemy buraka do miękkości, wylewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy burak ostygnie ścieramy go na jak najmniejszych oczkach. Wyciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy sobie do picia jeśli lubimy -warto)
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobniutko natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do miseczki lub wyparzonego słoiczka.
Ja nie pasteryzowałam pasty, ponieważ bardzo szybko z niego zniknie. :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz