środa, 26 października 2016

Domowa pszenna tortilla

Uwielbiam tortillę! Skład tych, które są dostępne w supermarketach niezbyt mnie zadowala.
Dlatego też przyrządzam własną w domowym zaciszu. Jakże banalną w wykonaniu.

Składniki:

05 kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki przegotowanej wody(letniej)
1/2 szklanki oleju lub pół kostki smalcu
1 jajko


Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajko oraz wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W międzyczasie podlewamy olejem. Kiedy ciasto zbyt się lepi można podsypać mąką.
Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione odstawiamy je do lodówki na pół godziny.
Następnie po upłynięciu danego czasu, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy bardzo ciężko. Smażymy na suchej patelni z obu stron po 2-3 min, odkładamy na talerzyk i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.


- można zamrażać

I już niedługo moje ulubione burrito :)
Pozdrawiam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz