Ja osobiście średnio za nim przepadam.. Dlatego też przygotowuję syrop ze składników, które lubię. Jest to dla mnie o wiele smaczniejsza wersja syropu na wypadek przeziębienia, bolącego gardła, kaszlu lub po prostu zażywam go profilaktycznie, gdy czuję, że "coś mnie bierze". :)
Ważne! Miodu nie powinno podawać się dzieciom do 12 miesiąca życia, ponieważ zawiera on laseczki Clostridium botulinum, które są zdolne do produkcji botuliny (toksyny jadu kiełbasianego).
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne, odkażające i rozgrzewające.
Cytryna ma w sobie dużo witaminy C (chociaż niektóre badania to podważają).
Miód ma właściwości bakteriobójcze.
Składniki:
2 większe cytryny
4-5cm lub na oko mały kawałeczek imbiru
Słoiczek miodu - najlepszy od zaprzyjaźnionego pszczelarza :)
1. Cytrynę należy sparzyć i pokroić na plasterki, usunąć pestki.
2. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Do wyparzonego słoika wlać trochę miodu ( ok.2-3 łyżek), ułożyć ciasno kilka plastrów cytryny, posypać imbirem.
4. Ponownie polać miodem, ułożyć plasterki cytryny i posypać imbirem. Czynność powtarzać aż skończą nam się plasterki cytryny. Zalewamy wszystko większą ilością miodu.
5. Zakręcić słoiczek i odstawić na dzień w chłodne miejsce.
Syrop można dodawać do ciepłej (nie gorącej!) herbaty lub wody. Można również pić po łyżeczce.
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz