czwartek, 27 października 2016

Przeciwnik przeziębienia: syrop cytrynowo-imbirowy

 Bardzo często domowym remedium na przeziębienie jest syrop z cebuli. 
Ja osobiście średnio za nim przepadam.. Dlatego też przygotowuję syrop ze składników, które lubię. Jest to dla mnie o wiele smaczniejsza wersja syropu na wypadek przeziębienia, bolącego gardła, kaszlu lub po prostu zażywam go profilaktycznie, gdy czuję, że "coś mnie bierze". :)

Ważne! Miodu nie powinno podawać się dzieciom do 12 miesiąca życia, ponieważ zawiera on laseczki Clostridium botulinum, które są zdolne do produkcji botuliny (toksyny jadu kiełbasianego).  


Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne, odkażające i rozgrzewające. 
Cytryna ma w sobie dużo witaminy C (chociaż niektóre badania to podważają).
Miód ma właściwości bakteriobójcze. 

Składniki:
2 większe cytryny 
4-5cm lub na oko mały kawałeczek imbiru
Słoiczek miodu - najlepszy od zaprzyjaźnionego pszczelarza :) 


1. Cytrynę należy sparzyć i pokroić na plasterki, usunąć pestki.  
2. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Do wyparzonego słoika wlać trochę miodu ( ok.2-3 łyżek), ułożyć ciasno kilka plastrów cytryny, posypać imbirem. 
4. Ponownie polać miodem, ułożyć plasterki cytryny i posypać imbirem. Czynność powtarzać aż skończą nam się plasterki cytryny. Zalewamy wszystko większą ilością miodu. 
5. Zakręcić słoiczek i odstawić na dzień w chłodne miejsce.
6. Przechowywać w lodówce.







Syrop można dodawać do ciepłej (nie gorącej!) herbaty lub wody. Można również pić po łyżeczce.

Pozdrawiam :) 

Domowe specyfiki na choróbska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz