niedziela, 23 października 2016

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przesyłam Wam przepis na gołąbki. 
Nawet dla osób, które będą robiły je pierwszy raz nie sprawią problemu. Polecam serdecznie :)

Składniki: 

Kapusta biała,
2 szklanki ryżu,
500g mięsa mielonego
2 cebule
Pieprz, majeranek, sól
2l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

 Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przekładamy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy aby się zeszkliła, dodajemy do ryżu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mięso dodajemy do miski z ryżem i cebulą, przyprawiamy. Obieramy kapustę z pierwszych liści - nie wyrzucamy ich.

W garnku gotujemy wodę. Wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Po 3 minutach ściągamy pojedyncze liście i odkrawamy zgrubiałą część liścia.

Zawijamy gołąbki ( Kawałeczek dołu do góry, boki i zawijamy).

W dużym garnku na spód kładziemy wcześniej oderwane i umyte pierwsze liście z kapusty. Następnie układamy warstwowo gołąbki i zalewamy bulionem, na małym ogniu dusimy 1-1/5h

Po ugotowaniu gołąbków wyciągamy je z bulionu. Przecedzamy bulion i dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty i doprawiamy do smaku.





** Można zalać gołąbki samą wodą dodając liście laurowe ziele angielskie i przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz