Idealna opcja, gdy zostanie nam ugotowany ryż lub chcemy zjeść coś bezmięsnego
i zdrowego.
Aczkolwiek kotlety mogą być dodatkiem do sosu mięsnego. Do wyboru. :)
Składniki:
1 saszetka ryżu
Mała cebula
1 nieduża marchew
2 jajka
Bułka tarta + do obtaczania
Sól, pieprz, koperek, ulubione przyprawy
Pół łyżeczki chilli (można pominąć)
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2.W tym czasie, gdy ryż się gotuje, obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni.
3.Do wystudzonego ryżu, dodajemy marchew, cebulę, jajka, bułkę tartą i ulubione przyprawy. Mieszamy i formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze.
4.Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Można podawać z dowolnym sosem - mięsnym, czosnkowym, tzatziki a nawet z katchupem.
Smakują wybornie również jako "golaski".
I gotowe. Życzę smacznego :)
Pozdrawiam gorąco w te deszczowe dni. :)
Składniki:
i zdrowego.
Aczkolwiek kotlety mogą być dodatkiem do sosu mięsnego. Do wyboru. :)
Składniki:
1 saszetka ryżu
Mała cebula
1 nieduża marchew
2 jajka
Bułka tarta + do obtaczania
Sól, pieprz, koperek, ulubione przyprawy
Pół łyżeczki chilli (można pominąć)
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2.W tym czasie, gdy ryż się gotuje, obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni.
3.Do wystudzonego ryżu, dodajemy marchew, cebulę, jajka, bułkę tartą i ulubione przyprawy. Mieszamy i formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze.
4.Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Można podawać z dowolnym sosem - mięsnym, czosnkowym, tzatziki a nawet z katchupem.
Smakują wybornie również jako "golaski".
I gotowe. Życzę smacznego :)
Pozdrawiam gorąco w te deszczowe dni. :)
Składniki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz