środa, 19 października 2016

Kotlety ryżowe z marchewką i cebulą

Idealna opcja, gdy zostanie nam ugotowany ryż lub chcemy zjeść coś bezmięsnego
i zdrowego.
Aczkolwiek kotlety mogą być dodatkiem do sosu mięsnego. Do wyboru. :)

Składniki:

1 saszetka ryżu
Mała cebula
1 nieduża marchew
2 jajka
Bułka tarta + do obtaczania
Sól, pieprz, koperek, ulubione przyprawy
Pół łyżeczki chilli (można pominąć)

Sposób przygotowania:

1.Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

2.W tym czasie, gdy ryż się gotuje, obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni.

3.Do wystudzonego ryżu, dodajemy marchew, cebulę, jajka, bułkę tartą i ulubione przyprawy. Mieszamy i formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze.

4.Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Można podawać z dowolnym sosem - mięsnym, czosnkowym, tzatziki a nawet z katchupem.
Smakują wybornie również jako "golaski".
I gotowe. Życzę smacznego :)




Pozdrawiam gorąco w te deszczowe dni. :)
Składniki: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz