I jest - pyszna, wilgotna i przede wszystkim szybka rolada jabłkowa.
Składniki :
- 5-6 jabłek zależy od wielkości (tyle by zakryły całą blachę do pieczenia)
- 5 dużych jajek
- 1,5 cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- kawałeczek kostki masła
1. Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i nasmarować masłem.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wysypać na posmarowaną blachę.
3. Jabłka posypać połową opakowania cukru wanilinowego ok. 2 łyżki i cynamonem, wymieszać, równomiernie rozprowadzić i odłożyć.
4. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę wraz z cukrami. Dodać żółtka, delikatnie zmiksować.
5. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać najlepiej łyżką, szpatułką z masą jajeczną.
6. Ciasto wyłożyć na jabłka.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, dół z termoobiegiem. 35 min. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
Odwrócić upieczoną roladę tak by jabłka były na górze. Ja przykrywam ściereczką, nakładam drugą blachę i odwracam. Sciągam papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijam roladę w tzw. "ślimaka". Pozostawiam na godzinę do wystygnięcia i uformowania się rolady. I gotowe.
Idealnie pasuje do podania przy kawie, herbacie do popołudniowych ploteczek.
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz