wtorek, 22 listopada 2016

Noodle w pudle czyli czyszczenie lodówki

Nie wiem jak Wy kochani, ale ja bardzo nie lubię marnowania jedzenia.
Staram się wykorzystać jak najwięcej produktów, by nie musieć ich później wyrzucać.

Dziś wykorzystałam warzywa z poprzedniego obiadu. Została mi marchewka, zielony kalafior i kukurydza. A także pudełko ugotowanego makaronu do rosołu.

Składniki:

  • ugotowany makaron (można kupić makaron noodle czyli makaron do woka)
  • ugotowana marchewka i zielony kalafior
  • pół puszki kukurydzy
  • pół kiełbaski
  • mleko i masło
  • łyżka przecieru pomidorowego(posiadam własny) można zastąpić małym pomidorem obranym ze skórki i zblendowanym lub dodać pokrojonego pomidorka
  • sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie lub przyprawy wg uznania

Sposób przygotowania: 

1. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masełka i podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w pół plastry.
2. Do podsmażonej kiełbaski dodajemy pokrojoną marchew i rozdrobnione kawałki kalafiora, kukurydzę. 
3. Podlewamy mlekiem (można wodą), dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy.
4. Gdy stworzony sosik zaczyna się gotować zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze chwilę.



Danie można urozmaicić podając chińskie pałeczki jako sztućce. 

Pozdrawiam i życzę smacznego. Bardzo chętnie poczytałabym o Waszych "czyszczeniach lodówki" i dań, które z tego powstają. :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz