Staram się wykorzystać jak najwięcej produktów, by nie musieć ich później wyrzucać.
Dziś wykorzystałam warzywa z poprzedniego obiadu. Została mi marchewka, zielony kalafior i kukurydza. A także pudełko ugotowanego makaronu do rosołu.
Składniki:
- ugotowany makaron (można kupić makaron noodle czyli makaron do woka)
- ugotowana marchewka i zielony kalafior
- pół puszki kukurydzy
- pół kiełbaski
- mleko i masło
- łyżka przecieru pomidorowego(posiadam własny) można zastąpić małym pomidorem obranym ze skórki i zblendowanym lub dodać pokrojonego pomidorka
- sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie lub przyprawy wg uznania
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masełka i podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w pół plastry.
2. Do podsmażonej kiełbaski dodajemy pokrojoną marchew i rozdrobnione kawałki kalafiora, kukurydzę.
3. Podlewamy mlekiem (można wodą), dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy.
Danie można urozmaicić podając chińskie pałeczki jako sztućce.
Pozdrawiam i życzę smacznego. Bardzo chętnie poczytałabym o Waszych "czyszczeniach lodówki" i dań, które z tego powstają. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz