poniedziałek, 21 listopada 2016

Placki z cukinii z twarożkiem

Z reguły uwielbiam jeść śniadania na słodko, ale często robię wyjątki od reguły.
Dziś coś szybkiego, pysznego, łatwego i zdrowego. A zarazem mega sycącego.

Składniki na 1 porcję dla 1 osoby. Wychodzą dwa duże lub 4 małe placki.

Ciasto na placki:

  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, przyprawy wg uznania
  • pół startej cukinii

Twarożek:
  • 1/8 kostki twarogu półtłustego
  • odrobina posiekanej cebuli
  • odrobina posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
2. Jajko miksujemy z mąką na gęstą masę (cukinia ją rozrzedzi). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukinię. Odstawiamy.
3. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
4. Placki smażymy na odrobinie oleju, na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. 




Twaróg półtłusty można zastąpić serkiem śniadaniowym, serkiem grani, serkiem wiejskim. 

Pozdrawiam i pędzę przygotowywać własny przecier pomidorowy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz